Elemen Interior Berbahan Baku Pengolahan Sampah Styrofoam dan Sampah Kulit Jeruk

Michelli Wirahadi(1*),


(1) 
(*) Corresponding Author

Abstract


Styrofoam is another name of polystyrene which  has many advantages so often used in daily life. But styrofoam has a negative impact to health and environment because it can not decompose.  Besides styrofoam waste there many organic waste are not processed maximumly one of them is orange peel waste. Therefore, the authors have the idea of doing research which using the Styrofoam waste and orange peel waste in the process of making the interior elements. This research uses quantitative experimental method that required theorical testing involving casual relationship using numerical measures and analysis.

The results of this research in the form of composition and steps of making interior element from styrofoam waste and orange peel waste processing along with product in form of partition panel.  The resulting product is 3 pieces of partition panel with size 0.8m x 1.8m. Other interior elements that are potentially generated include lights, coating materials and decorative elements.

Keywords


Interior element, Orange peel, Styrofoam and Trash

Full Text:

PDF

References


Afifah, Ervin. Bahaya Styrofoam terhadap Kesehatan dan Lingkungan. Skripsi sarjana strata 1 Program Studi Biologi Bandung: Universitas Pendidikan Indonesia, 2013.

Amalia, N.R., Aminudi, and Luthfan Eka Setiawan. Potensi Limonene pada Limbah Kulit Jeruk sebagai Alternatif Pembuatan Kemasan Makanan Penggangti Styrofoam. Bogor: Institut Pertanian Bogor, 2010.

Anggraini, I.D., Wustoni, S., Ayurini, M. Lembaran Kemasan Makanan Alami dari Limbah Kulit Jeruk. Program Kreativitas Mahasiswa Artikel Ilmiah. Bandung: Institut Teknologi Bandung, 2012.

Astarini, N.P.F., R. Y> Perry Burhan., and yulfiZetra. Minyak Atsiri dari Kulit Buah Citrus grandis, Citrus aurantium (L.) dan Citrus aurantifolia (RUTACEAE) Sebagai Senyawa Antibakteri dan insektisida. Surabaya: Jurnal Institut Teknologi Sepuluh Nopember, 2010.

Averous, L. Etude de systemes polymeres multiphases: approches des relations meteriaux-procedes-proprietes. Universite de Reims Champagne – Ardenne, 2002. p. 46.

Fitrianti, Annisa E., et al. Penentuan Kadar Minyak Atsiri Kulit Jeruk Sunkist (Citrus siniesis L. Osbeck) sebagai Alternatif Peluruh Sterofoam Alami. IJPST Vol.3, No.2 (Juni 2016), 47 – 52.

Given, Lisa M.. The Sage encyclopedia of qualitative research methods. Thousand Oaks, 2008.

Guilbert, S. Potential of the protein based biiomaterials for the food industry. In: THE FOOD BIOPACK CONFERENCE. Copenhagen, 2000. P.13 – 18.

Helminawaty. ―Partisipasi Masyarakat dalam Pengelolaan Sampah Domestik sebagai Upaya Pelestarian Lingkungan di Kelurahan Binjai Kecamatan Medan Denai.” Skripsi magister Jurusan Studi Pembangunan. Sumatera Utara : Universitas Sumatera Utara, 2011.

Khairunnisa. Hubungan Karakteristik Ibu Rumah Tangga dengan Pengolahan Sampah Domestik dalam Perwujudan Medan Green and Clean (MdGC) di Lingkunagn I Kelurahan Pulo Brayan Darat II Kecamatan Medan Timur Kota Medan Tahun 2011. Sumatera Utara: Universitas Sumatera Utara, 2011.

Khodijah, Siti and Meda Wahini. Pengaruh Proporsi Tepung Pisang dan Kaolin pada Sifat Organoleptik Masker Wajah. E- Journal 4.1 (Februari 2015), 195-205.

Lim, T.K. Edibel Medicinal and Non-Medicinal Plants Volume 4, Fruits. Berlin, 2012.

Lubis, Ria Ardianti. Analisa Kadar Asam Benzoat yang Terdapat pada Sirup Univit dan Univit Lysine dengan Metode Spektrofotometri UV. Skripsi diploma Jurusan Kimia Analis. Sumatera Utara: Universitas Sumatra Utara, 2012.

Megawati, Murniyawati, F. Microwave Assisted Hydrodistillation untuk Ekstraksi Minyak Atsiri Dari Kulit Jeruk Bali Sebagai Lilin Aromaterapi. Jurnal Bahan Alam Terbarukan 4.1 (Juni 2015), 18 – 26.

Muhtadin, Ahmad F., Ricky Wijaya, Pantjawarni Prihatini dan Mahfud. Pengambilan Minyak Atsiri dari Kulit Jeruk Segar dan Kering dengan Menggunakan Metodde Steam Distalition. Jurnal Teknik Pomits 2. 1(2013), 98-101.

Munir, M. and Dzulkiflih. Pemanfaatan Flux pada Styrofoam sebagai Bahan Dasar Peredam Suara dengan Metode Tabung Impedansi. Jurnal Inovasi Fisika Indonesia Vol. 4, No. 3(2015), 41-47..

Ridjal, Julian Adam. Analisis Faktor Determinan Keikutsertaan Petani Berkelompok, Pendapatan dan Pemasaran Jeruk Siam di Kabupaten Jember. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian 2.1 (Maret 2008)1 - 9.

Republik Indonesia. Undang – Undang No.18 Tahun 2008 tentang Pengelolaan Sampah. Tambahan Lembaran Negara RI No.69. Jakarta: Sekretariat Negara, 2008.

Santoso, Slamet. Dampak Negatif Sampah terhadap Lingkungan dan Upaya Mengatasinya. Purwokerto, 2015.

Sari, Tirta Indah Wulan S., Muhsin and Hesti Wijayanti. Pengaruh Metode Aktivasi pada Kemampuan Kaolin sebagai Adsorben Besi (Fe) Air Sumur Garuda. Jurnal Konversi Vol.5, No.2 (Oktober 2016), 20-25.

Sitanggang, Yasinta Lisna. Pengaruh Penggunaan Styrofoam sebagai Bahan Tambah Terhadap Karakteristik Beton Aspal. Skripsi sarjana strata 1 Jurusan Teknik Sipil Yogyakarta: Universitas Atma Jaya Yogyakarta, 2010.

Widyaningsih, Fadlilah. Pengetahuan, Sikap dan Tindakan Pemilik Tempat Makanan Jajanan Tentang Penggunaan Styrofoam Sebagai Kemasan Makanan Di Kelurahan Padang Bulan Selayang I Kecamatan Medan Selayang. Skripsi sarjana strata 1 Jurusan Kesehatan Masyarakat. Medan : Universitas Sumatera Utara. 2010.

World Agroforestry Centre. Pedoman Budi Daya Jeruk Sehat. 2016.

Yuliani, Sri and Suyanti Satuhu. Panduan Lengkap Minyak Asiri. Depok: Penebar Swadaya, 2012.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.